Съвети при избор на ламиниран паркет

Съвети при избор на ламиниран паркет

24 February 2023

Ламинираният паркет е една от най-популярните подови настилки през последните години. Той изглежда фантастично и по визия много прилича на естественото дърво. Притежава почти същата здравина и издръжливост, но предлага много по-добра и достъпна цена. Монтажът му не изисква използването на лепило, допълнителни инструменти и крепежни елементи. Всъщност, най-сложната част е изборът на подходящ вид ламинат.

Ако и Вие се колебаете на какъв паркет да се спрете, тази статия е точно за Вас! В нея ще отговорим на въпросите, които ни задават клиентите най-често.

Какво трябва да знаете за ламинирания паркет?

Нашите професионалисти съветват, когато се колебаете между две подови настилки, да се запознаете с техните предимства и недостатъци.

Ламинатът има множество предимства като:

  • Широко разпространен и може да предложи голямо разнообразие от визии, включително такива, имитиращи естественото дърво.
  • Чудесен вариант, когато търсите бюджетен вариант за Вашия дом. Подходящ е и за кухнята, понеже не абсорбира влагата за разлика от естествените дървени подове.
  • Монтира се бързо и след това може веднага да се използва.
  • По-лесен за почистване и изисква само редовно почистване с мека и влажна кърпа.
  • Надеждна подова настилка. Това се дължи на специалната технология, по която се произвежда.

Като всяка подова настилка и този вид паркет има своите недостатъци:

Не може да се шлайфа и лакира наново като естествения паркет. Затова ние Ви съветваме да заложите на паркет с високо качество, който не се надрасква лесно.

Ламинатите от най-ниския клас са по-лесни за надраскване.

Къде можете да го поставите?

Ламинираният паркет е чудесен избор за всяка стая у дома. Неговите здравина и издръжливост, съчетани с разнообразието от стилове и цветове, предоставят огромни възможности за избор.

Съвети при избор на ламиниран паркет

Какво представлява AC рейтинга на ламината?

АС рейтингът определя колко здрав и издръжлив е паркета. За да ги получат, различните видове ламиниран паркет преминават през различни тестове и изпитания. Целта им е да се определи колко са устойчиви на абразивно въздействие, влага, механични повреди и много други фактори. Колкото по-висок е този рейтинг, толкова по-здрав е ламинатът. Рейтингът варира от АС1 до АС5 като АС1 е най-ниският резултат, а АС5 най-високият.

  • АС1 – подходящ за помещения с умерен трафик като спални и стаи за гости.
  • АС2 – подходящ за стаи, които се използват по-често като трапезарии и дневни.
  • АС3 – подходящ за интензивен трафик, особено коридори.
  • АС4 – подходящ за търговски площи с умерен трафик – малки офиси, кафенета и търговски обекти.
  • АС5 – подходящ за интензивен трафик в търговски площи – големи универсални магазини, обществени сгради и големи офиси.

Все пак трябва да имате предвид, че не винаги ламинатът с най-висок рейтинг е подходящ за Вашите нужди.

Как да изберете подходящия вид ламиниран паркет?

Преди да разгледате нашия онлайн магазин, помислете за коя стая търсите нова подова настилка и как искате да изглежда Вашият интериор. При нас ще откриете визии, които имитират естествената красота на дървото или студената текстура на камъка.
Не се колебайте да се свържете с нас на телефон: 088 486 7979 и нашите консултанти ще помогнат с професионален съвет.