Ламинати

Колко често трябва да почиствате ламинирания паркет?

23 November 2021

Ламинатът може да изглежда като естествено дърво, но това не означава, че трябва да се грижите за него по същия начин. Ламинатът е изработен от слоеве композитна дървесина, пресовани заедно и запечатани. Той е издръжлив, по-малко податлив на надраскване и устойчив на влага.

Чудите се как и колко често трябва да почиствате ламинирания паркет? В тази статия ще Ви споделим какво трябва да правите, за да запазите перфектния му външен вид.

Честотата на почистване на ламинирания паркет варира в зависимост от състоянието му. Ако сте правили ремонт и подът е запрашен и зацапан, задължително трябва да почистите своя ламинат своевременно. В другите случаи е достатъчно да го почиствате един път седмично и на всеки 3 месеца да му правите основно почистване.

Почистването на ламинираният паркет е лесен процес, който включва няколко прости стъпки.

Започнете с почистването на труднодостъпните ъгли и первазите. Изплозвайте метла за прах или метла с мека четина, за да почистите.

След това използайте прахосмукачка, която има накрайник за твърд под. Никога не поставяйте накрайника за килими, когато чистите своя ламинат. Той не е предвиден за такива настилки и може да надраска ламинирания паркет.

В никакъв случай НЕ трябва да почиствате ламината с вода или със стандартни почистващи препарати. Ако се случи да разлеете вода, почистете я максимално бързо. Попадането на прекалено много вода върху ламината може да стане причина за неговото надуване и образуване на мехурчета.

Вместо това,  когато искате да направите основно почистване на ламинирания паркет, можете да използвате:

– Специален препарат за почистване на ламиниран паркет;

– Леко влажен, почти сух моп, с който да оберете замърсяванията;

– Суха микрофибърна кърпа.

Това са съветите на специалистите за поддръжка на ламиниран паркет. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.