Ламиниран или естествен паркет?

Ламиниран или естествен паркет?

26 September 2018

Сигурно самите Вие сте си задавали този въпрос поне веднъж. Истината е, че ламинираният паркет е създаден като заместител на естествения. Идеята му е да запази визията на естественото дърво, но и крайния продукт да е на много по-ниска цена. През последните години приликата между двата вида паркет стана толкова голяма, че е трудно да се разграничат от непрофесионално око.

Затова в тази статия ще Ви дадем няколко важни насоки. Ще Ви запознаем с разликите и предимствата на двата вида, а също и ще Ви помогнем да вземете най-доброто решение за Вашия дом.

Ламинираният паркет не само имитира дървесните текстури, но и може да добие вид на мрамор, гранитогрес и камък. Той доби голяма популярност в последните години, което най-вече се дължи на достъпната му цена. Ако направите проучване самите Вие ще забележите, че той е от 3 до 5 пъти по-евтин от естествения.

laminiran parket

Но в същото време като всяка друга стока и ламинирания паркет има различни ценови класове. Те зависят от класът на износоустойчивост, плътността на основата, сглобка, дебелината и други.

От практиката сме забелязали, че ламинирания паркет е предпочитан и заради голямата си цветова гама и възможността си да се пригоди към различните интериори. Освен това не бива да забравяме, че и той е изключително лесен за монтаж – веднага след покупката може да се инсталира до няколко часа. Докато естествения се нуждае от известно време престои.

Друго негово предимство е лесно почистване и поддръжка. Може да се почисти с помощта на влажна кърпа и препарат за паркет. Не се драска и може да издържи големи натоварвания.

За разлика от него естествения паркет има доста особености, с които трябва да се запознаете преди да го закупите. Естествения паркет несъмнено е по-добрия изолатор и задържа по-добре топлината. А ламинираният паркет е по-тънък, но с подходяща подложка може да се компенсира тази разлика.

Друго предимство на естествения паркет е, че е по-траен и залепен на пода създава усещане за стабилност. Но това означава, че трябва да отделяте време и грижа за поддръжката му. Естетически изглежда по-добре, но е наистина скъпо удоволствие.

Главен недостатък на естествения паркет е, че е по-мек и лесно се драска. Затова е необходима периодична поддръжка – циклене и лакиране, като цената ѝ е близка до тази на новия ламинат. Съобразно с това и ремонтът на естествения паркет е много по-труден и скъп.

Също така трябва да споменем, че заради добрата си изолация не е подходящ за монтаж на подово отопление. Проблем може да се окажат и високите изисквания за състоянието на основата и влажността. И не на последно място – има опасност да бъде заразен с дървояди.

Има и значителна разлика в почистването на двата вида паркет. Ламинираният паркет натрупва статично електричество и привлича прашинките. За разлика от него, естественият паркет е естествен диелектрик. Ламинираният паркет трябва да се почиства по-често, но самият процес е по-лесен тъй като прахът не лети из стаята, а си чака на пода. Това е и плюс за ламината, защото във въздуха има по-малко прах.

С това ще приключим нашата статия. Надяваме се да сте научили нещо ново и да сте успели да вземете правилното решение. Продължете да следите нашия блог, защото ние ще продължим да Ви запознаваме с особеностите на различните подови настилки.