редене-на-паркет

Какви са особеностите при реденето на паркета? – 1 част

09 April 2021

Паркетът е една от най-предпочитаните подови настилки. Той не само изглежда добре и допълва Вашия интериор, но осигурява добра изолация и помага за пестенето на енергия. Затова е много важно не просто да се фокусирате върху цвета и визията му, а и да обърнете внимание на качеството и вида му.

В тази статия няма да Ви представяме различните видове паркет. Вместо това ще обърнем внимание на монтажа му или казано по друг начин реденето на паркета. И ще Ви споделим някои особености, които е добре да знаете.

Няма значение дали сте се насочили към ламиниран или естествен паркет. Трябва да знаете, че всяко помещение има своите особености като колони, неправилна форма или дъгообразни стени. Затова е добре да вземете повече паркет от необходимото. Обикновено повечето майстори препоръчват да закупите с 10% повече.

Следва подготовката за реденето на паркета.

Много е важно преди да започнете реденето на паркета да се уверите, че подът Ви е равен. Причината е, че паркетът следва пода и всяка неравност би предизвикала неудобство и проблеми при експлоатацията му.

Друга особеност е, че повърхността трябва задължително да бъде суха. Ламинираният паркет се влияе от влажността. И така при реденото на паркета, той може да поеме от влагата и това да доведе до изменения.

Затова Ви препоръчваме преди да преминете към реденето на паркет да се уверите, че повърхността е суха и гладка. Ако трябва изчакайте да изсъхне или отменете монтажа за друг ден.

С това ще завършим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.