редене на паркет част 2

Какви са особеностите при реденето на паркета? – 2 част

14 April 2021

Ламинираният паркет е първият избор на много потребители, когато избират подова настилка за жилището си. Той не само изглежда добре и Ви дава много възможности за съчетаване с интериора, но и притежава голяма здравина.

В предната статия обърнахме внимание на това какво трябва да знаете преди да започнете реденето на паркета. Днес ще Ви запознаем с още няколко важни особености.

Преди да започнете реденето на паркета е добре да изберете посоката му на поставяне. Тук повечето специалисти препоръчват да започнете да го поставяте по светлината. Или казано по друг начин да се съобразите с разположението на прозорците и откъде идва естествената светлина. Така сглобките между отделните дъски паркет няма да се забелязват.

Но не е задължително да се придържате към този съвет.

При реденето на паркет не се използва лепило за да се задържат дъските на повърхността. Вместо това ламинатът прилепва на пода посредством тежестта си. И всяка дъска се напасва с другите.

Затова Ви препоръчваме:

– Винаги започвайте реденето на паркета от права стена. Така ще имате стабилна основа, която ще Ви помогне да се справите по-добре нататък с местата, където трябва да изрежете от дъските.

– При реденето на паркета е важно да оставите фуга от 1 до 1.5 сантиметра до стените и между отделните дъски на ламината. Така при появата на влага, той ще може да се движи свободно.

– След завършване реденето на паркета е добре да го оставите да престои поне 24 часа в помещението, за да може да се приспособи към температурата в него и влажността.

С това ще приключим темата за реденето на паркет. Не забравяйте, че не всеки би се справил сам с тази тежка задача.

Затова не се колебайте да се свържете с нас на телефон: 089 855 6337, ако се нуждаете от качествен ламинат и екип от професионалисти, който да извърши монтажа.